marți, 16 decembrie 2014

Funcționarul de stat Raed Arafat i-a omorît pe pilotul, copilotul, medicul și asistenta medicală din elicopterul SMURD care s-a scufundat în lacul Siutghiol.

20 ianuarie 2014. Un avion pilotat de Adrian Iovan, care transporta organe pentru un transplant, se prăbușește în Apuseni. Iovan și studenta la medicină Aura Ion își pierd viețile. Copilotul și alți patru medici supraviețuiesc, dar sînt răniți, unii grav.
Presa descoperă, destul de repede, un lanț enorm de erori umane și de sistem care au îngreunat salvarea lui Adrian Iovan și a Aurei Ion. Pînă acum, nimeni nua răspuns pentru cele două morți.
29 ianuarie 2014. La nouă zile de la accident, scandalul public este uriaș: nimeni nu-și explică de ce salvatorii au ajuns după prea multe ore la locul accidentului, toată lumea e șocată că, în seara în care Adrian Iovan și Aura Ion mureau înghețați, Ponta era într-un restaurant și glumea cu mai mulți lideri PSD la o întîlnire informală cu presa.
După nouă zile de la accident, așadar, Ponta demarează operațiunea de cosmetizare a imaginii sale făcute terci. În aceeași zi, premierul ia două decizii: mai întîi, îl eliberează pe Raed Arafat din funcția de secretar de stat din Ministerul Sănătății și, apoi, îl numește pe același Arafat în funcția de secretar de stat la Ministerul de Interne.
Tot pe 29 ianuarie, premierul Ponta explica rostul numirii lui Arafat la Interne: “Departamentul (pentru situații de urgență, care urma să fie înființat, conform altei declarații a lui Ponta – nota mea) va avea în coordonare Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie, dar şi coordonarea operativă a ceea ce înseamnă ambulanţe, unităţile de primiri-urgenţe. Departamentul va fi sub conducerea unui secretar de stat şi, evident, astăzi cred că cel mai potrivit este domnul Arafat, pe care îl voi şi numi astăzi în funcţie” (sursa).
4 februarie 2014. Într-adevăr, la cinci zile după numirea lui Arafat ca secretar de stat la Interne, apare și Departamentul pentru situații de urgență. Apare prin OUG (ordonanță de urgență). E vorba chiar de OUG 1 pe 2014, așadar prima OUG din acest an.
Alineatul 1 al articolului 1 al acestei OUG spune cu claritate cu ce se ocupă Departamentul pentru situații de urgență: “In cadrul Ministerului Afacerilor Interne se infiinteaza Departamentul pentru situatii de urgenta, denumit in continuare Departamentul, structura operationala fara personalitate juridica, cu atributii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel national, a activitatilor de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta, asigurarea si coordonarea resurselor umane, materiale, financiare si de alta natura necesare restabilirii starii de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat si asistenta medicala de urgenta in cadrul unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, denumite in continuare UPU/CPU, pana la internarea in spital“.
Cînd vine vorba de prăbușirea elicopterului deasupra lacului Siutghiol, atribuțiile Departamentului pentru situații de urgență se referă la “primul ajutor calificat și asistență medicală de urgență in cadrul unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, denumite in continuare UPU/CPU, pana la internarea in spital”.
Mai mult, conform site-ului Ministerului de Interne, Departamentul pentru situații de urgență este condus de Raed Arafat și are în subordine și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) (sursa). Iar ISU, din declarațiile de martori, a ajuns foarte tîrziu la locul tragediei și cu echipamente precare (bărci cu motoare defecte).
11 martie 2014. Dar Ponta nu i-a dat lui Raed Arafat numai șefia Departamentului pentru situații de urgență, ci a mai înființat o structură pentru același Arafat. E vorba de Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST), înființată prin Hotărîrea de Guvern nr. 144 din 6 martie a.c. (publicată în Monitorul oficial pe 11 martie). Conform acestei HG 144, “Comisia interministeriala pentru suport tehnic, denumita in continuare CIMST, se organizeaza si functioneaza ca organism interministerial, în scopul coordonării activităților privind organizarea, funcționarea și finanțarea Sistemului național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat, precum și a serviciilor profesioniste pentru situații de urgență” (articolul 1, alineatul 1).
De altfel, conform Internelor (sursa), Departamentul pentru situații de urgență “asigură secretariatul tehnic pentru CIMST”.
24 martie 2014. Prin Decizia 129 a premierului Ponta, “domnul Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, se numeste in functia de presedinte al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic“.
Deci: în două luni și patru zile de la accidentul aviatic din Apuseni, Ponta a înființat un nou Departament pentru situații de urgență (DSU) în Ministerul de Interne și o Comisie interministerială pentru suport tehnic (CIMST). Atît DSU, cît și CIMST, sînt conduse de Raed Arafat, prin decizie a premierului Ponta. Și atît DSU, cît și CIMST au ca atribuții acordarea “primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență”, inclusiv cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), coordonat de Arafat, secretar de stat la Interne.
Aseară, însă, pe lacul Siutghiol, la cîțiva metri de o stradă asfaltată pe care se putea ajunge pînă în buza lacului cu ambulanțe, mașini de pompieri etc., Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), INSTITUȚII CONDUSE DIRECT DE CĂTRE RAED ARAFAT, nu au funcționat decît cînd a fost prea tîrziu.
Funcționarul de stat Raed Arafat i-a omorît pe pilotul, copilotul, medicul și asistenta medicală din elicopterul SMURD care s-a scufundat în lacul Siutghiol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu